خرمای پیارم

خرمای پیارم مرغوب ترین خرمای جهان

پیارُم (Piarom or Pyarom) نام یکی از انواع خرماهایی است که در شهرستان حاجی آباد استان هرمزگان کشت می‌شود. خرمای پیارم گران قیمت ترین خرمای ایران نیز میباشد. خرمای پیارم از نوع تجاری و درجه یک بوده که به دلیل کیفیت مناسب و بازارپسندی یک خرمای خاص صادراتی محسوب می‌شود. این محصول تاکنون به خوبی توانسته توجه بازارهای جهانی را به خود جلب نماید.

پوست نازک این خرما به رنگ قهوه‌ای تیره می باشد و با توجه به اینکه گوشت و پوست آن کاملاً به یکدیگر چسبیده‌اند، ظاهری زیبا و مطلوب دارد و فرایند شستشوی آن نیز در زمان مصرف به صورت کامل صورت می‌گیرد .  با توجه به اینکه عمده قند موجود در آن از نوع فروکتوز ( قند میوه ) می‌باشد به راحتی و سرعت در سوخت‌وساز بدن استفاده شده و کسانی که یک بار این خرما را مصرف کرده‌اند به خاطر طعم بسیار خوب و ظاهر مطلوب و سایر خواص غذایی آن معمولاً مصرف‌کننده دائمی این خرما می‌شوند.

خرمای پیارم سرشار از مواد قندی، پروتیینی و سایر مواد معدنی بوده و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و به دلیل تحمل زیاد نخل آن در برابر شوری اب و خاک ، در سطح وسیعی از باغات حاجی آباد هرمزگان  کشت شده‌است.روستاهای سرچاهان ، تزرج ، معدنوئیه ، شهدادی ، برآفتاب ، دهستان پایین و بالا ، نیزار ، درآگاه ، گهکم ، گنج ، دشت سيدجوذر ، جائین… در شهرستان حاجی‌آباد از نقاط عمدهٔ تولید خرمای پیارم هستند.

خواص درمانی خرمای پیارم

خرمای پیارم سرشار از مواد قندی، پروتئینی و مواد معدنی است ، خرما از ارزش غذایی بالایی برخوردار است . در ۱۰۰ گرم خرمای پیارم ۱۲۵ کیلو کالری دارد و این در حالی است که در هر ۱۰۰ گرم قند ، ۴۰۰ کیلو انرژی موجود است و این بدین معنی است که مقدار انرژی ناشی از خوردن خرما از قند ساده بسیار کمتر است و بسیار کمتر از قند، افراد را دچار چاقی و اضافه وزن می کند. به عنوان مثال در ۱۰۰ گرم قند و شکر معمولی ۹۹/۹ درصد خالص آن انرژی زا می شود ، در حالی که در ۱۰۰ گرم خرما حدود ۳۰ درصد قند موجود است و بقیه آن ، حاوی مواد دیگری است که از جمله این مواد مختلف ، پروتئین های گونگون می باشند . ۱۰۰ گرم خرما حاوی ۱/۵ درصد پروتئین گیاهی از جنس مرغوب می باشد . در خرما ، مقدار قابل توجه ایی نیز فیبر غذایی موجود است. فیبر موجود در خرما برای سلامت دستگاه گوارش و تغذیه بسیار مناسب است، علاوه بر آن کارتنوئید یا مواد رنگی در خرماست که پیش نیاز ساخت ویتامین A و آنتی اکسیدان محسوب می شود که جلوی ضایعات و سرطانی شدن سلول ها را می گیرد. خرما علاوه بر نکات گفته شده ، مقدار قابل توجهی فولات یا همان اسیدفولیک به بدن می رساند که جهت خون رسانی برای بدن لازم است و خانمها هنگام بارداری مجبور می شوند علاوه بر دریافت فولات از طریق غذا، قرص آن را نیز مصرف کنند.. ویتامین C یکی دیگر از مواد مغذی خرماست که این ویتامین برای جلوگیری از بیماری های خطرناک خونریزی دهنده یا همان اسکوربوت لازم و باید بدن هر فرد در طول روز، ۶۰ میلی گرم ویتامین C دریافت کندکه تقریباً در هر ۱۰۰ گرم خرما ۱۴ گرم ویتامین سی موجود است. پتاسیم در این میوه به میزان قابل توجهی وجود دارد که برای جلوگیری از پرفشاری خون و برای کار صحیح عضلات و اعصاب ضروری است که به هم خوردن ان در بدن، بسیار خطرناک است. علاوه بر آن خرما حاوی میزان قابل توجهی منیزیم است که برای اعصاب و عضلات ضروری است. یکی از خواص خرمای ملین بودن آن است. اگر ۶ تا ۷ عدد خرما در ۳ لیوان آب جوش خیس کرده و صبح و شب آن را به صورت گرم بنوشید خاصیت آن را به وضوح می بینید . خاصیت دیگر خرمای پیارم، خنثی کردن اسید معده می باشد.

برداشت خرمای پیارم

برداشت خرمای پیارم از اول شهریور ماه آغاز شده و تا آخر آبان‌ماه ادامه دارد.

نحوه کاشت درخت خرمای پیارم

این نوع خرما با کاشت پاجوش آن که در حاجی آباد به آن فسیل(به فتح ف)می گویند تکثیر می‌شود. بدین شکل که فسیل‌هایی را که به تنه درخت مادر چسبیده‌اند توسط یک استادکار با ابزاری مانند دیلم بادقت وحساسیت خاصی از تنه درخت مادر جدا می‌کنند به نحوی که به فسیل و مادر آن اسیب جدی وارد نشودچراکه محل اتصال فسیل با درخت مادر یک ریشه تغذیه‌ای است که در واقع همان وظیفه ناف در پستانداران را انجام می‌دهد، سپس هریک از فسیل‌ها را دریک چاله قرار داده و اطراف آن را با خاک نرم پر می‌کنند،بعد فسیل تازه کاشته شده راآبیاری می‌کنند.

ثمردهی و گرده‌افشانی

به علت خنک تر بودن مناطقی که خرمای پیارم در آن کاشته می‌شود نسبت به سایر مناطق خرماخیز ، درخت پیارم برای اینکه به باردهی وثمردهی کامل برسد زمان بیشتری احتیاج دارد که این زمان در روستاهای شهرستان حاجی آباد متفاوت است، مثلاً در روستاهای شمال حاجی آباد ازقبیل روستاهای دهستان پایین و بالا، تنگدوئیه و نیزار که هوا بسیار خنکتر است زمان به ثمر نشستن فسیل پیارم نسبت به روستاهای جنوبی حاجی آباد از قبیل گهکم بیشتر است و گاهی تا ده سال بعد از کاشت فسیل باید برای به ثمر نشستن آن منتظر ماند که البته این خود شاید دلیلی برکیفیت برتر این نوع خرما باشد. فصل به ثمر نشستن پیارم در روستاهای توابع شهرستان حاجی آباد ازاویل اسفند شروع وتا پایان فروردین و در روستاهای شمال شهرستان تا اواسط اردیبهشت نیز ادامه دارد. پس از ثمردهی درخت در اواخر زمستان و اوایل بهار به مانند سایر ارقام خرما باید خوشه‌های درخت پیارم که در حاجی آباد به آن پنگ می گویند را گرده افشانی کنند. به گرده‌ها که باید از درخت نر برداشت شده و بر روی پنگ درخت پیارم گذاشته شود اصطلاحاً “هوار” می گویند وبطورکلی فصل گرده افشانی را فصل هواردهی می نامند.

فصل برداشت

از اوایل مرداد ماه چغاله خرمای پیارم که به آن کنگ(به ضم ک)می گویند از رنگ سبز به رنگ زردتغییر رنگ داده و این تغییر رنگ همراه با کمی شیرین تر شدن کنگ می‌باشد.از اواخر مرداد واوایل شهریور نیز کنگ زرد، کم کم تبدیل به رطب می‌شود که دارای مزه‌ای بسیار خوش طعم و خوشمزه است که به جرات می‌توان گفت در بین تمامی رطب انواع خرماها از جایگاه بالاتری برخورداراست وافرادی که از این رطب مصرف کرده‌اند به آن اعتراف می‌کنند.از اواخر شهریور رطب پیارم کم کم مقداری ازآب ورطوبت خود را از دست داه و خشک می‌شود که بستگی به آب و هوای روستاوآن منطقه آماده برداشت می‌شود که این برداشت محصول تا اوایل آبان ماه نیز ادامه دارد.

صادر کننده برتر خرمای پیارم

شرایط فروش خرما پیارم

همانگونه که توضیح داده شد خرما پیارم هم در بازارهای داخلی و هم در بازارهای خارجی جایگاه زیاد و خواهان فراوانی دارد . خوشبختانه در سال های اخیر با همت و تلاش برخی از شرکت ها از جمله گروه بازرگانی دستچیده در ارتقاء نوع بسته بندی و نگهداری این نوع خرما شرایط فروش داخلی و خارجی خرمای پیارم رشد بسیار بهتر و ارزش اقتصادی مناسب تری برای کشور به همراه داشته است. بر اساس آمار اخیر منتشر شده میزان صادرات خرما پیارم در سال گذشته به میزان حدود ۱۲ درصد رشد را نشان می دهد. در سال ۹۷ نزدیک به ۴۶۰ تن از این خرما صادر شده است. خرما پیارم در خارج از ایران عمدتا به نام خرما شکلاتی شناخته می شود و در بازارهای هدف خرمای پیارم در کشورهای دیگر زیاد می یاشد. اما در حال حاضر عمدتا خریداران این خرما کشورهای امارات متحده عربی ، ایتالیا ، روسیه ، آسیای مرکزی ، فرانسه ، ارمنستان ، اسپانیا ، تاجیکستان و برخی دیگر از کشورها می باشند.

به عقیده بسیاری از کارشناسان افزایش سطح زیر کشت، بازایابی های مناسب صورت گرفته و ارتقا سطح کیفی بسته بندی خرما پیارم توسط شرکت هایی مانند گروه بازرگانی دستچیده باعث افزایش صادرات این محصول و روند صعودی آن شده است. بصورت کلی در کل شهرستان حاجی آباد در حال حاضر حدود ۲۵۰۰ هکتار نخلستان پیارم وجود دارد که  بیش از ۷۰ درصد از آن صادر می شود.

متاسفانه در حال حاضر تنها منطقه ای که خرما پیارم در ان کشت می شود منطقه حاجی آباد است و این خرما به ندرت در سایر مناطق رشد می کند و محصولی با این کیفیت در نقاط دیگر میهنمان وجود ندارد. البته این تنها خرما زیر کشت در منطقه حاجی آباد نیست و خرماهای مضافتی، کریته ، آل مهتری ، خاصویی ، هلیلی و غیره هم در این شهرستان برداشت می شود که بدون تردید برترین نوع این محصولات همان پیارم است.اخیرا در شهرستان حاجی آباد به منظور معرفی محصول پیارم جشنواره هایی هم برگزار شده است. اما آنچه که مسلم است وجود صنعت بسته بندی و بازاریابی های موثر در این زمینه کمک شایانی به بهتر شدن فروش این محصول خواهد داشت هر چند رشد زمین های زیر کشت در این منطقه نیز احساس می شود. گروه بازرگانی دستچیده با هدف تامین هر چه بیشتر خرما با کیفیت برای مناطق مختلف کشور عزیزمان ایران و به دنبال فروش و صادرات این محصول ارزشمند به بسیاری از کشورهای مختلف جهان اقدام به ایجاد شرایط بسیار بهینه، بسته بندی با لوگوی ثبت شده و جهانی دستچیده و فروش بهترین و درجه یک ترین خرما پیارم در ایران نموده است و در این راستا با بسیاری از خریداران و فروشندگان خرما پیارم همکاری های همه جانبه دارد. شما هم می توانید به منظور ثبت سفارش خرید برترین و مرغوب ترین خرما جهان با بالاترین درجه کیفی همین امروز با کارشناسان ما در گروه تجارت بین المللی دستچیده تماس بگیرید.